Yinyoga

Wat is Yinyoga?

Yinyoga is een rustige, meditatieve vorm van yoga waarbij je langere tijd in een houding verblijft.  

De Yin staat voor zelfzorg, stilte, kalmte en het vrouwelijke. Het is het complement van Yang, beweging, verandering en activiteit, het mannelijke aspect.  Yin en Yang symboliseren de dualiteit in de wereld in en om ons heen, zij kunnen niet zonder elkaar bestaan. In onze leefwereld is er over het algemeen veel plek voor Yang, en Yinyoga kan balans brengen in ons jachtige bestaan.  

Het is in essentie een verstillende, heilzame beoefening.


Heilzaam en ontspannen.


Tijdens een yinhouding, die 2 tot 5 minuten wordt aangehouden, blijf je precies waar je bent, in het moment. Heel subtiel voel je langzamerhand meer ruimte komen in jezelf, in je lichaam. Het lang aanhouden van houdingen kan soms ongemakkelijk voelen en intensief zijn. Door met aandacht je grenzen te voelen en deze te respecteren, ontdek je vervolgens dat je verder kan. Door rustig je ademhaling te blijven volgen, ontwikkel je het vermogen om te midden van eventueel ongemak ontspannen te blijven. Een belangrijke vaardigheid die je leert ontwikkelen tijdens het beoefenen van Yinyoga is geduld. De belangrijkste hulpmiddelen zijn de zwaartekracht en de tijd. Binnen de vorm en de techniek van de houdingen is er ruimte en vrijheid om de houdingen aan te passen aan jouw specifieke lichaam. Je ontspant je spieren en laat je ademhaling vertragen. In plaats van jezelf actief naar de houding toe te bewegen, laat je je lichaam langzaam aan de houding wennen. Je verzacht en verdiept er in. Er ontstaat meer bewegingsruimte, je voelt je gezonder en vitaler. Yinyoga nodigt je uit om een meer flexibele en open houding naar jezelf en het leven te ontwikkelen, zowel fysiek als gevoelsmatig.Geschikt voor iedereen.


Yinyoga is geschikt voor iedereen: jong en oud, met een zeer stijf of juist super flexibel lichaam, zeer ervaren of onervaren in de yoga, en ook voor mensen met klachten van spieren en gewrichten is het buitengewoon heilzaam. Yinyoga richt zich met name op bindweefsel. Bindweefsel verbindt in bepaalde gelaagde patronen spiergroepen, gewrichten en organen met elkaar. Rek op dit bindweefsel stimuleert de aanmaak van hyaluronzuur, een lichaamseigen stof die het zelfherstellend vermogen van ons lichaam activeert. Het bindweefsel wordt niet alleen soepeler, maar ook beter gevoed en krachtiger, vitaler. Bindweefsel is tevens de drager van ons energetisch systeem, ook in die zin worden blokkades opgeheven en voel je energieker, letterlijk en figuurlijk “beter in je vel”.Locaties:


De Semmelstee  te Groningen,

Praktijk Movere  te Paterswolde,

en online via Zoom.