Oedeemtherapie

Een gespecialiseerde oedeemtherapeut houdt zich bezig met klachten van oedeem, meestal lymfoedeem.

Anatomie

Het lymfsysteem loopt door het gehele lichaam, voert o.a. afvalstoffen en eiwitten af en heeft een grote rol in de afweerfunctie. Het systeem bestaat uit lymfevaten die het vocht transporteren en lymfeknopen die een zuiverende werking hebben. Het lymfevocht, eenmaal gezuiverd, stroomt uiteindelijk in het halsgebied uit in de bloedbaan. Met name in de oksels, liezen en in de hals zitten veel lymfeknopen.


Lymfoedeem

Lymfoedeem is een vochtophoping als gevolg van een onvoldoende functionerend of defect lymfsysteem. Dit kan ontstaan door een operatie waarbij er lymfklieren zijn weggenomen of door bestraling; dit heet secundair lymfoedeem. Ook kan het defect aangeboren zijn; dan wordt het primair lymfoedeem genoemd. Beide vormen zijn chronisch.


In een aantal gevallen komt lymfoedeem tijdelijk voor, bv na een operatie aan kaak, heup of knie, of na trombose.


Al deze vormen van lymfoedeem zijn goed te behandelen.



Behandelingsmogelijkheden

De behandeling door een oedeemtherapeut bestaat uit:


  • Manuele lymfedrainage. Dit is een zachte massagetechniek gericht op stimulering van de afvoer van lymfevocht en het bevorderen van de functie van de niet aangedane lymfevaten en -knopen.
  • Manuele technieken om vastzittend bindweefsel in het gebied van de operatie en het oedeem los te maken.
  • Lymftaping. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een specifieke tape die een liftende werking heeft. Hierdoor verbetert de onderhuidse circulatie en wordt de afvoer van lymfe bevorderd.
  • Oefentherapie. Bewegen is bevorderlijk voor de circulatie. In veel gevallen bestaat er naast het lymfoedeem vaak ook een bewegingsbeperking in het operatiegebied. Ook kan bewegingsomvang en spierkracht afgenomen zijn, mede door het lymfoedeem. Door de oefeningen die u krijgt van uw therapeut kunt u de functie van uw ledemaat verbeteren zonder dat dat verergering oplevert van het oedeem.
  • Ademtherapie. Specifieke oefeningen met betrekking tot uw ademhaling verbeteren de afvoer van lymfevocht. Dit werkt bovendien ontspannend.
  • Compressietherapie. Soms is het nodig een therapeutische elastische kous aan te meten. Hieraan gaat een zwachtelproces vooraf van enkele dagen tot weken. Om de afname in omvang zo snel mogelijk te realiseren zal er nl. in de meeste gevallen gebandageerd worden. Deze bandages zijn vervelend, maar een belangrijk onderdeel van de therapie. Als het overschot aan vocht weg is, zal er meestal een elastische kous worden aangemeten om het effect te behouden. Deze zijn er in alle soorten en maten. Wij werken samen met professionele leveranciers.




Hoe kunt u lymfoedeem herkennen:

Lymfoedeem begint meestal met een toename van spanning in de huid; ook voelt het lichaamsdeel zwaarder aan. Daarna zal er ook een toename van de omvang plaatsvinden. Dit hoeft niet pijnlijk te zijn, maar het zal u wel hinderen in uw dagelijkse bezigheden. Kleding zal strakker zitten, sieraden kunnen knellen.


Wat te doen bij lymfoedeem:

Chronisch lymfoedeem gaat niet vanzelf over. Als u denkt dat u het hebt, neemt u dan direct contact op met uw behandelend arts. In overleg met deze besluit u of er verder onderzoek en/of behandeling gewenst is. Een professioneel oedeemtherapeut behandelt niet alleen het oedeem, maar is tevens deskundig op het terrein van houding en beweging!


Behandeleffecten bij lymfoedeem zijn:


  • omvangvermindering
  • spanningsafname
  • pijnvermindering
  • functieverbetering
  • gezondere en minder kwetsbare huid


De behandeling kan desgewenst worden aangevuld met emotionele ondersteuning op basis van haptonomie en/of mindfulness.


Ook yinyoga, een rustige, rekkende, ontspannende manier van yoga, waarbij je langere tijd in dezelfde ondersteunde houding verblijft, behoort tot de mogelijkheden.


Behandellocaties:

Voorheen:

Bij Praktijk Karin de Jong, behandeling is bij u thuis.  Zie website: karindejong.nl


Per 1-1-2021 gestopt ivm Pensioen.