Haptonomie

Haptonomie, bij psychosomatische klachten.In het woord haptonomie zit het begrip hapsis, wat betekent tast, gevoel, aanraking.

Haptein betekent aanraken, en in dit verband via aanraken gezond maken.

Binnen de haptonomie beschouwen we het lichaam als de drager van ons gevoel. En aanraken als de meest directe, meest pure vorm van contact.

Wat wordt er eigenlijk geraakt als je aangeraakt wordt? Wat raakt je en hoe word je geraakt? Wat betekent het eigenlijk als je goed of slecht in je vel zit? Hoe sta je in het leven?

Ons lijf heeft een zeer goed geheugen voor gevoelservaringen. Haptonomie laat je dan ook via aanraking letterlijk aan den lijve ervaren hoe het is om in contact te komen met je gevoel.Therapie op basis van haptonomie


Dit is een vorm van therapie die gericht is op de manier waarop je omgaat met je lichaam en je gevoel. Die je leert te luisteren naar de taal van je lichaam. Hoe het komt dat sommige lichamelijke klachten hardnekkig zijn.

Hoe je omgaat met lichamelijke klachten, ziekte, pijn, een veranderend lijf. Hoe spanning ontstaat en waar je grenzen liggen. Hoe je je weer goed in je vel kunt voelen. Met als doel weer ontspannen en in balans met beide benen op de grond te staan. Haptonomische begeleiding kent ook een wat intensievere vorm die tot doel heeft je te ondersteunen in diverse levensprocessen. Hoe je kunt omgaan met angst, verlies, onzekerheid. Het kan je helpen bij het terugvinden van je eigen veiligheid, je zelfvertrouwen en autonomie; bij het weer in contact komen met je essentie.

Belangrijk daarin is je vermogen om keuzes te kunnen maken op basis van je eigenheid, in plaats van je aan te passen aan wat anderen van je verwachten. In de begeleiding staan veiligheid, intimiteit en vertrouwen voorop, en de beleving van gevoelens staan centraal. Aan de orde komen:


  • in contact komen met wie je wezenlijk bent
  • leren luisteren naar jezelf en daar gehoor aan durven geven
  • je grenzen leren voelen en die respecteren
  • het terugvinden van je vitaliteit en je levensmoedAchtergrondgedachte van de haptonomie


Als mensen nemen wij deel aan de maatschappij via een veelheid aan contacten en interacties, waarbij we voortdurend geconfronteerd worden met de noodzaak tot het maken van keuzes. Mede door onze opvoeding en omgeving zij we maar al te vaak gewend deze keuzes te maken op basis van wat anderen van ons verwachten. Het is daarbij niet vanzelfsprekend op ons gevoel te vertrouwen. Vaak laten we ons denken en doen afhangen van de verwachtingen en meningen van anderen. Deze vorm van aanpassing kan ons vervreemden van ons eigen gevoel, ons het gevoel voor onze eigenheid doen verliezen. Hierdoor wordt het leven zwaarder en kan onze levenslust en vitaliteit verloren gaan. We worden er ziek van.


Behandellocaties:

Voorheen:

Fysiofit te Slochteren.


Gestopt per 1-1-2021 ivm Pensioen.